• No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.

Jak palona jest Kawa

Palenie kawy jest niezwykle skomplikowanym procesem, który charakteryzuje się tym, że w określonym czasie dostarczana jest energia do ziaren kawy. Pod wpływem ten energii kawa ulega procesowi prażenia.

Palenie kawy możemy podzielić na 3 procesy:

1

Suszenie

2

Crack

3

zrzut

I SUSZENIE)

Pierwszym etapem jest suszenie ziarna. Po pozbyciu się wilgoci z ziarna zmienia ono kolor na żółty. Od tego momentu w ziarnie kawy zachodzą zmiany smakowe oraz ziarno się kurczy. W tym etapie chodzi głównie o to, aby pozbyć się wilgoci.

II CRACK)

Drugim etapem, a raczej momentem jest tzw. „Crack”. Jest to moment, po którym palacz kawy ma wpływ na końcowy smak ziarna, głównie na jego kwasowość i jego intensywność. Ciśnienie w kawie w chwili „Cracku” jest na tyle duże, że ziarna zaczynają pękać. Jest to dźwięk porównywalny do robienia popcornu w mikrofalówce. W czasie „Cracku” ziarno pozbywa się niewielkiej pergaminowej łuseczki, która jest bardzo kwaśna.

III OD CRACKU DO ZRZUTU)

W tym etapie Roaster (osoba paląca kawę) kontroluje, aby ziarno było wypalone zgodnie z oczekiwanym profilem palenia oraz wymarzonym efektem. Jest to moment doboru odpowiedniej energii, aby zagwarantować odpowiednie palenie kawy.

Sam proces palenia trwa od 10 minut do nawet 17.

palenie kawy

Rodzaje palenia możemy podzielić na 3 stany wypalenia ziarna.

I) Jasne palenie

II) Średnie palenie 

III) Ciemne palenie 

Wraz z długością palenia spada kwasowość, co może się wydawać pozytywną kwestią. Niestety, wzrasta też gorycz kawy oraz spada wyczuwalność naturalnych aromatów kawy.

Jak dokładnie przebiega palenie kawy

Przykładowe palenie/ https://www.coffeehunter.pl/nauka-palenia-kawy/

Na powyższym wykresie, możemy zauważyć wiele parametrów. Najważniejsze z nich to czarna linia (ROR) oraz niebieska linia (Temperatura ziarna). W skrócie ROR, to prędkość zachodzących reakcji chemicznych w ziarnach. W przypadku kiedy ROR jest za niski, może się zdarzyć sytuacja, że reakcje kluczowe dla smaku przebiegną za wolno lub wcale się nie pojawią. Temperatura ziarna jest kluczowa dla przypalenia kawy. W przypadku za dużego wzrostu temperatury, może się okazać, że środek ziarna jest surowy, a zewnętrzną powierzchnią, która może się za bardzo przypalić.

 

W beskidzkiej palarni kawy kawa zawsze wypalana jest średnio. Oznacza to, że ziarna kawy zawsze będą suche, matowe oraz błyszczącą powierzchnię w kolorze mlecznej czekolady. Średnio palona kawa ma mocniejszy smak oraz tworzy idealny balans pomiędzy kwasowością a nutami smakowymi, typowej dla danej odmiany. Kawy wypalane w ten sposób charakteryzują się niespotykaną głębią smaku. Pozytywną cechą średnio wypalonej kawy jest brak gryzącej goryczki w smaku. 

Na smak czy aromat kawy ma wpływ wiele czynników. Główne z nich to:

  • Pochodzenie kawy
  • wysokość upraw
  • palenie kawy
  • gatunek
  • sposób mielenia 
  • parzenie

 

Czy palenie kawy w domu może się udać?

Teoretycznie tak, z tą różnicą, że raczej mało osób posiada w domu piec do wypalania kawy. Jeśli natomiast zrobimy to na blaszce w piekarniku, to ciepło będzie się rozkładać nie równomiernie, ponieważ jedna strona ziarna będzie dotykać rozgrzanej blachy. Możemy też zdecydować się na palenie ziarna w maszynce do popcornu, nie musimy się wtedy zajmować mieszaniem ziarenek. Nie mniej jednak najlepiej zakupić kawę z profesjonalnych palarni kawy, takich jak Beskidzka Palarnia Kawy!