Jestem pewien, że wiele razy zastanawialiście się co wpływa na smak kawy? Otóż już odpowiadam.
Na smak kawy wpływa:
– kraj pochodzenia
– wysokość upraw
– palenie kawy
– sposób jej przygotowania
Kraj pochodzenia kawy jest ważny z tego powodu, że każdy kontynent ma swój charakterystyczny aromat kawy. Przykładowo: Kawy z Afryki mają nuty bardziej owocowe, zaś kawy z ameryki południowej mają bardziej orzechowe nuty.
Wysokość upraw jest ważna, ponieważ, ziarna z upraw, które są położone wyżej mają więcej czasu na rozwinięcie bardziej złożonych smaków.
Palenie kawy natomiast jest kluczowe dla smaku. Zanim kawa trafi do naszej filiżanki musi być prażona. Surowiec, czyli zielona kawa trafia do palarni gdzie palacz musi ją zaprażyć. Wraz z długością palenia spada wyczuwalność nut oraz kwasowość, natomiast wzrasta goryczka. Oznacza to, że kawa nie może być palona za długo.
Najważniejsze dla smaku jest samo przygotowanie kawy. Musimy pamiętać, aby kawy nigdy nie zalewać wrzątkiem! Optymalna temperatura dla kawy to 88-97 stopni.