• No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
świeżo palona kawa

Różnice między arabiką a robustą

Jestem przekonany, że większość z was kocha arabikę bardziej niż robuste. Nie dziwię się, ponieważ arabika to najpopularniejszy rodzaj kawy. Natomiast, czy zastanawialiście się kiedyś jakie są różnice między tymi kawami? W tym artykule dowiecie się, jakie są główne różnice między tymi dwoma odmianami.

SMAK

Pierwsze, o czym powinniśmy wspomnieć to smak. Otóż smak popularnej arabiki uważany jest za bardziej złożony i subtelny. Arabika może przybierać różnorakie nuty smakowe takie jak; owoce, kwiaty, orzechy czy chociażby czekolady. Jest to kompletne przeciwieństwo robusty, której smak jest bardziej ziemisty oraz prosty. Robusta przybiera bardziej nuty gorzkie, ziemiste czy gumowe. Bierze się to stąd, że robusta ma wyższą zawartość kofeiny oraz ma mniejszą zawartość cukru w ziarnach, przez co jest bardziej gorzka niż popularna arabika. Arabika pod tym względem jest bardziej delikatna i zrównoważona, a bierze się to stąd, że proces dojrzewania arabiki jest znacznie dłuższy, oraz posiada znacznie korzystniejsze warunki do wzrostu niż robusta.

UPRAWA

Drugą, bardzo ważną, różnicą między arabiką a robustą jest uprawa. Ziarna arabiki są uprawiane są znacznie wyżej niż robusta. Na wyższych wysokościach warunki są znacznie lepsze. Przede wszystkim panują tam łagodniejsze temperatury oraz większa wilgotność niż na niższych wysokościach. Sam proces uprawy arabiki jest znacznie bardziej czasochłonny i wymagający, ponieważ wymaga ona odpowiednich warunków gleby oraz warunków klimatycznych, dlatego najczęściej uprawiana jest w górskich, tropikalnych regionach. Znacznie cięższa uprawa pozwala jednak na uzyskanie znacznie wyższej jakości ziaren niż robusta. Ziarna robusty są znacznie bardziej odporne na choroby i szkodniki. Jest to powód, przez który ziarna robusty są uprawiane na znacznie niższych wysokościach i mniej żyznych glebach, sprawia to, że robusta jest łatwiejsza i tańsza w uprawie. Robusta jest bardzo często wybierana przez plantatorów, którzy poszukują odmiany kawy, która jest odporna na ciężkie warunki środowiskowe.

POPULARNOŚĆ

Ostatnią i bardzo istotną kwestią jest popularność obydwu odmian ziaren. Tak jak wcześniej pisaliśmy, znacznie popularniejszą kawą jest arabika. Arabika ma większy udział w światowej produkcji kawy, ponieważ około 70% światowej produkcji to właśnie arabika. Jest ceniona przez koneserów kawy, z racji na jej wyrafinowany smak, oraz bogactwo aromatów. Ziarna arabiki są stosowane w kawie specjalnej (tzw. specialty coffee), czyli w kawie najwyższej jakości oraz kawach wysokogatunkowych. Robusta stanowi mniejszy procent światowej produkcji, ponieważ około 29-30%. Natomiast, jest bardzo ważną odmianą ze względu na wysoką zawartość kofeiny oraz mniejsze koszty produkcji. Jest często wykorzystywana do produkcji kaw mielonych, kaw rozpuszczalnych oraz jako składnik kaw mieszanych, takich jak np. Góralski blend. Popularność robusty zależna jest regionu, ale jest ona szczególnie popularna w niektórych krajach europejskich, takich jak; Włochy, Francja czy Portugalia.

Warto pamiętać, że smak i aromat kawy może się różnić w zależności od regionu, w których są one uprawiane. Tutaj, możecie sprawdzić kawy oraz ich aromaty wytwarzane przez Beskidzką Palarnie Kawy i wybrać dla siebie najlepszą opcję.