• No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Każdy z nas ma swoje ulubione sposoby picia kawy. Jedni wolą klasyczne espresso, drudzy wolą proste latte, a jeszcze inni poszukują bardziej wyrafinowanych smaków i wybierają Mochę. W tym artykule opisze i przedstawię wam najpopularniejsze rodzaje serwowania kawy.

 

Espresso

Espresso jest najprostszym i najbardziej klasycznym sposobem serwowania kawy. Innymi słowami, espresso jest mocnym naparem kawowym, przygotowywany przez przepuszczenie gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez drobno mieloną kawę. W taki sposób można uzyskać całą esencję smaku kawy. Samo espresso stanowi podstawę dla wielu innych napoi kawowych. Espresso najczęściej jest podawane w małych filiżankach o pojemności 30-50ml. Idealną kawą do wykonania espresso jest arabika, ponieważ robusta dodałaby za dużo goryczy do tego napoju. O różnicach między arabiką a robustą już pisaliśmy w innym artykule. W naszej opinii najlepszą kawą do przygotowania espresso jest brazylia santos lub etiopia djimmah. Napój ten jest najważniejszą częścią kawowej kultury Włoch, ponieważ Włosi piją ją na potęgę, na stojąco i bez żadnych dodatków.

 

Cappuccino

Cappuccino jest bardziej wyrafinowanym napojem niż espresso. Do jego przygotowania potrzebne jest espresso, mleko i mlecznej pianki, którą wytwarza się w ekspresach do kawy. Wszystkie z wyżej wymienionych należy zmieszać w równych proporcjach, tylko w taki sposób możemy otrzymać idealne cappuccino. Ma kremową konsystencję oraz łagodniejszy smak niż espresso ze względu na mleko. Znajduje się tutaj też nieco artystycznych możliwości, ponieważ Cappuccino można urozmaicić sobie posypką z czekolady, kakao lub, cynamonem. Już kiedyś zachęcaliśmy was, do urozmaicania sobie picia kawy. W porównaniu z espresso, do przygotowania cappuccino możemy użyć mieszanki robusty z arabiką. Robusta w tym przypadku może uwypuklić smak kawy, który może zostać przytłumiony przez mleko. W tym przypadku polecielibyśmy Góralski blend.

 

Latte

Latte jest bardzo podobne do cappuccino ze względu na użyte składniki do przygotowania napoju kawowego. Podobnie jak w cappuccino, do latte używa się espresso wraz ze sporą ilością spienionego mleka, w taki sposób, aby latte miało łagodny i mało intensywny smak. Jest serwowane w dużych szklankach, bardzo często z dodatkiem artystycznymi wzorami zrobionymi z mlecznej pianki. Jest szczególnie popularny w krajach anglosaskich, gdzie występuje w różnych wersjach smakowych np. poprzez dodanie syropu dyniowego otrzymamy pumpkin spice latte. Bardzo mocno polecamy wzbogacić smak latte syropem waniliowym lub karmelowym. W naszej opinii, do latte idealnie sprawdzi się kawa o wysokiej intensywności, ponieważ intensywność kawy zostanie trochę przytłumiona przez spienione mleko. Idealnie nada się tu kawa taka jak Gwatemala SHB.

 

Americano

Americano możemy potraktować jako młodszego brata espresso. Otrzymuje się je poprzez wlanie do espresso gorącej wody. W ten sposób napój nie traci na aromatu kawy, ale sam napój jest o wiele łagodniejszy niż klasyczne espresso. Pije się go czystego lub z dodatkiem mleka. Jak sama nazwa mówi, americano jest szczególnie popularne w stanach zjednoczonych. W stanach zjednoczonych ludzie wolą pić duże ilości kawy o mniej intensywnym smaku. Ze względu na ten aspekt, najlepsza kawa do przyrządzenia americano, to kawa o niskiej intensywności taka jak. Peru SHB, czy Honduras HG.

 

Wyżej przedstawione metody picia kawy to tylko najpopularniejsze z nich. Na Pewno w przyszłości napiszemy jeszcze o innych rodzajach kaw.