Kawa bez kofeiny: Jak powstaje i czy jest zdrowsza?
Kawa bezkofeinowa, zwana także “decaf”, to bardzo interesujący temat. Wszyscy kojarzą kawę z kofeiną. To właśnie ta substancja jest naturalnie zawarta w kawie i to właśnie dlatego wiele ludzi piję kawę codziennie, w celu pobudzenia. Specyficzną lukę na rynku kawy wypełnia kawa bezkofeinowa, która ma miłośników na całym świecie. To właśnie ta kawa jest polecana dla osób z bezsennością, schorzeniami serca, czy nerek. Jak ona w ogóle powstaje i czy faktycznie jest zdrowsza od klasycznej kawy? W tym artykule wszystko wyjaśnię.
Kawa bezkofeinowa – Jak powstaje?
O tradycyjnej metodzie przygotowania gotowej kawy mamy specjalnie poświęconą stronę, natomiast w kawie bezkofeinowej surowe ziarna są najpierw poddawane obróbce, która ma na celu usunięcie kofeiny z ziaren kawy. W tym celu stosowane są trzy metody pozbywania się kofeiny: metoda chemiczna, metoda wodna oraz metoda dwutlenku węgla. W metodzie chemicznej używa się rozpuszczalników organicznych, takich jak chlorek metylenu czy octan etylu. Najpierw surowe ziarna moczy się w wodzie, aby kofeina zaczęła się rozpuszczać. Następnie dodaje się rozpuszczalnik, który wiąże się z kofeiną. Po całym procesie ziarna są dokładnie płukane. Drugim sposobem jest metoda wodna, która polega na usuwaniu kofeiny za pomocą wody. Ziarna kawy są namoczone w gorącej wodzie, aby pozwolić kofeinie się rozpuścić. Następnie woda pełna naturalnych olejków eterycznych i związków smakowych przechodzi przez filtr z węglem aktywnym aby wyciągnąć z niej kofeinę. Woda ta, jest używana do namoczenia następnej partii ziaren kawy. Jest to metoda najbardziej przyjazna środowisku, ale nie jest aż tak skuteczna jak metoda chemiczna. Oznacza to, że śladowe ilości kofeiny mogą zachować się w kawie. Ostatnią metodą wytwarzania kawy bezkofeinowej jest metoda dwutlenku węgla. W tej metodzie do obróbki ziaren wykorzystywany jest nadkrytyczny dwutlenek węgla, który w warunkach wysokiego ciśnienia i odpowiedniej temperatury staje się cieczą i działa jak rozpuszczalnik, który efektywnie wiąże kofeinę. Dwutlenek węgla następnie penetruje ziarna kawy usuwając kofeinę, następnie jest odzyskiwany i ponownie wykorzystywany. Jest to najbardziej kosztowna metoda wytwarzania, ale i najlepsza, ponieważ efektywnie usunie większość kofeiny oraz dwutlenek węgla jest od razu usuwany z ziaren kawy po całym procesie.
Kawa bezkofeinowa – Czy faktycznie jest zdrowsza?
Kawa bezkofeinowa faktycznie ma korzyści zdrowotne. Główne korzyści zdrowotne to mniejsze ryzyko nadciśnienia i problemów sercowo-naczyniowych oraz mniejsze ryzyko zgagi i refluksu żołądkowego.Jednak, o wadach i zaletach picia kawy już pisaliśmy. Sama kawa bezkofeinowa jest też lepszą opcją dla osób wrażliwych na kofeinę, które po wypiciu filiżanki czują niepokój, drżenie, bezsenność lub ból głowy. Należy jednak pamiętać, że każda kawa bezkofeinowa posiada minimalne ilości kofeiny, najczęściej między 2-5 mg kofeiny w filiżance kawy. W porównaniu do zwykłej kawy, są to naprawdę śladowe ilości, ponieważ zwykła kawa ma 70-140 mg kofeiny w filiżance kawy.Warto też wspomnieć, że procesy dekofeinizacji mogą wpływać na smak kawy, pomimo, że procesy te starają się zminimalizować wpływ na smak kawy. Kawa bezkofeinowa może być mniej aromatyczna i bardziej płaska w smaku niż zwykła kawa.
W Beskidzkiej Palarni Kawy, nasza kawa bezkofeinowa, brazylia decaf, jest wytwarzana za pomocą metody chemicznej. Ogromnymi zaletami takiej metody jest to, że olejki aromatyczne i substancje smakowe zawarte w kawie pozostają nienaruszone. Serdecznie zapraszamy was do spróbowania naszej wspaniałej kawy bezkofeinowej!