Kawy sezonowe: Jakie napoje kawowe cieszą się popularnością w różnych porach roku?
Jakiś czas temu pisaliśmy o najpopularniejszych rodzajach kawy. Oczywiście, opisane tam kawy to nie wszystkie, a jedynie wierzchołek góry lodowej. Jednak czy zastanawialiście się o rodzajach kaw zależnych od pór roku? W tym artykule opiszemy kawy z różnych pór roku oraz doradzimy jaka kawa pasuje do nich najlepiej.
Kawa na wiosnę — Cold Brew, Iced Matcha Latte, Kawa z kwiatowymi syropami.
Jak dobrze wiemy, wiosna to pora roku, gdzie wszystko wraca do życia po zimie. Kwiaty oraz owoce kwitną, a pszczoły wracają do pracy. Jeśli chodzi o kawy to kawy w okresie wiosennym są łagodniejsze i lżejsze niż np. w zimie. Pierwszym napojem kawowym wartym uwagi jest cold brew. Kawa ta parzona jest na zimno przez kilka godzin, najczęściej między 12-24 godziny. Bardzo mocno polecamy dodanie cytrusów takich jak plasterek pomarańczy cytryny czy limonki. Nada to kawie charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Z naszego kawowego repertuaru możemy polecić Zambia AAA lub Honduras HG, ze względu na ich cytrusowe nuty smakowe. Następnym wiosennym napojem wartym uwagi jest iced matcha latte. W odróżnieniu od innych napoi kawowych, do zrobienia iced matcha latte używa się matchy zamiast kawy. Ostatnim napojem wartym uwagi w sezonie wiosennym jest zwykła kawa z dodatkiem kwiatowych syropów. Jest to idealny pomysł, aby dodać trochę wiosennego wątku do swojej kawy. Kiedyś już wspominaliśmy o dodawaniu różnych dodatków do kawy. Kawa powinna być łagodna o niskiej intensywności. Idealna do tego jest Brazylia Santos, kawa o niskiej intensywności i małej goryczce w połączeniu z syropem lawendowym tworzy bardzo ciekawy i miły dla kubków smakowych smak.
Kawa na lato — Iced Coffee, Frappuccino, Affogato
Wielu z nas lato kojarzy się z upałem. W związku z tym w okresie letnim pije się kawy, których głównym celem jest schłodzenie organizmu. W tym momencie na myśl przychodzi mrożona kawa, czyli iced coffee. Iced coffee jest przygotowywane najczęściej z espresso, aby kawa mimo dodania kostek lodu dalej miała swój charakterystyczny smak. Tak jak pisaliśmy w poprzednim artykule o rodzajach kaw, najlepszym wyborem do wytworzenia bazy pod iced coffee, czyli espresso jest Brazylia Santos. Drugim kawowym napojem jest frappuccino, czyli napój bardzo podobny do iced coffee. Do stworzenia frappuccino podobnie jak do iced coffee używa się espresso wraz z lodem, jednak do frappuccino dodaje się dodatki smakowe takie jak czekolada, karmel, czy owoce. Idealnie tutaj sprawdzi się Kolumbia Excelso przez jej owocowe nuty smakowe lub Meksyk SHG z racji na jej czekoladową nutę. Na zakończenie letniego tematu chciałbym wspomnieć o Affogato, czyli włoskim deserze, który polega na zalaniu gałki lodów waniliowych espresso. Najbardziej pasuje tutaj Góralski Blend, ponieważ robusta zawarta w mieszance Góralskiego blendu pozwoli zachować gorzki smak kawy w połączeniu z lodami waniliowymi.
Kawa na jesień — Pumpkin Spice Latte, Latte z cynamonem
Jesień kojarzy się głównie z liśćmi i barwną naturą. W związku z tym jesienią na scenę kawową wkraczają smaki o bardziej wyrazistych i korzennych smakach, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska. Pierwszą propozycją jest Pumpkin spice latte, o którym wspominaliśmy w poprzednim artykule. Pumpkin spice latte to połączenie espresso, mleka oraz syropu o smaku dyni lub przypraw korzennych. Kawa ta stanowi niejako symbol jesieni. Innym równie wyrazistym napojem kawowym jest też latte z cynamonem lub przyprawami korzennymi. Wykonanie go jest naprawdę proste. Do klasycznego latte wystarczy dodać cynamon, gałkę muszkatołową lub kardamon. Smaki te wprowadzają jesienny klimat i dają poczucie ciepła.
Zima — peppermint mocha, kawa z przyprawami świątecznymi, gorąca czekolada z espresso
Wszyscy narzekają na chłodne i krótkie zimowe dni, a co za tym idzie, repertuar kawowy służy wtedy rozgrzaniu i wprowadzeniu człowieka w świąteczny klimat. Pierwszym z takich napojów jest peppermint mocha, czyli połączenie kawy, czekolady oraz syropu miętowego. Smaki te tworzą charakterystyczny zimowy smak. Polecamy, abyście chociaż raz przygotowali sobie ten napojów w czasie zimowym. Drugim, równie charakterystycznym napojem kawowym jest kawa z dodatkiem świątecznych przypraw. Kawa ta idealnie nadaje się na końcówkę grudnia, czyli momentu, kiedy szał świąteczny osiąga zenit. Do kawy dodaje się takie przyprawy jak; goździki, cynamon, anyż czy chociażby imbir. Odskocznią od tradycyjnej kawy w święta jest kawa piernikowa, do której idealnie nadaje się kawa z nutami czekolady taka jak Etiopia Djimmah. Ostatnią kawą, jaką mamy do zaoferowania na zimę jest gorącą czekoladą z espresso.
Do wszystkich wyżej wymienionych kaw idealnie sprawdzą się kawy z Beskidzkiej Palarnii Kawy. Polecamy odwiedzić specjalnie dedykowaną stronę, gdzie możecie sprawdzić każdy rodzaj wypalanej przez nas kawy. Link do strony znajdziecie tutaj [LINK]. Serdecznie zachęcamy do urozmaicenia sobie picia kawy, ponieważ nikt nie lubi nudy.