Skąd pochodzą najlepsze kawy świata? Ranking regionów i plantacji
Jak wszyscy dobrze wiemy, kawa kawie nierówna, wszakże od regionu, klimatu, gleb oraz metod upraw zależą smak i jakość, o czym pisaliśmy na podstronie “palenie kawy”. Każdy z regionów produkcji kawy gwarantują niepowtarzalne i unikalne doznania smakowe, które przyciągają miłośników z całego świata. Czy zastanawialiście się skąd pochodzą najlepsze kawy? W tym artykule przedstawię wam ranking top 10 najbardziej cenionych regionów plantacji kaw.
Etiopia – Kolebka kawy
Kiedyś w artykule na temat historii kawy wspomnieliśmy, że kawa została odkryta właśnie w Etiopii. Etiopia posiada unikalny mikroklimat, który nadaje ziarnom wyjątkowe i charakterystyczne nuty kwiatowe i owocowe. Muszę tutaj wspomnieć o kawie pochodzącej z regionu o nazwie Yirgacheffe. Kawa ta jest jedną z najbardziej cenionych na świecie o złożonym i jasnym profilu smakowym. Nuty smakowe kawy z Etiopii są bardzo charakterystyczne, główne z nich to; nuty owocowe, nuty kwiatowe, nuty cytrusów i jagód. W Beskidzkiej Palarni Kawy kawę z Etiopii reprezentuje Etiopia Djimmah.
Jamajka – Blue Mountain
Jamajka to wyspa położona na morzu karaibskim, w związku z czym jest tam tylko 1 region, w którym uprawia się cenioną na cały świat kawę i jest to region o nazwie Blue Mountain. Kawa z Blue Mountain jest znana z doskonałego balansu między niską kwasowością a równowagą smakową. Uprawiana na dużych wysokościach i w chłodnym klimacie jest jedną z najdroższych kaw na świecie. Charakteryzuje się złożonym smakiem i subtelnym kwiatowym aromatem z nutami czekolady i delikatnej słodyczy.
Kolumbia – Pionier Ameryki łacińskiej
Kolumbia słynie z jednych z najlepszych kaw na świecie. Charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz zrównoważonym smakiem. Wysokie położenie plantacji zapewnia kawom łagodną kwasowość i słodycz. Kawa z Kolumbii jest ceniona za nuty owocowe i czekoladowe, dzięki czemu Kolumbia stała się synonimem jakości kawy. Bardzo często posiada także nuty karmelu, cytrusów lub orzechów. W Beskidzkiej Palarni Kawy również możecie znaleźć kawę z Kolumbii, Kolumbia Excelso.
Kostaryka – Jakość sama w sobie
Kostaryka przykłada naprawdę dużą wagę do jakości produkowanej kawy. Kawa z Kostaryki niejako wyznaczyła standardy jakości w regionie Ameryki środkowej. Ziarna kawy z Kostaryki cenione są za żywą kwasowość i czysty profil smakowy. Pośród nut i aromatów królują owoce i kwiaty z lekkim posmakiem czekolady. Takie doznania zapewniają wysoko położone plantacje, które sprawiają, że ziarna kawy są delikatne o bogatym aromacie. W Beskidzkiej Palarni Kawy kawą z Kostaryki jest Kostaryka SHB, która jest ceniona za jej charakterystyczny owocowy smak.
Jemen – Tradycja i autentyczność
Jemen, zaraz po Etiopii, jest jednym z najstarszych regionów kawowych świata, a co za tym idzie, kawa z Jemenu ma charakter. Uprawiana w tradycyjny sposób, wyróżnia się unikalnym, intensywnym oraz przyprawowym smakiem z często wyczuwalnymi nutami czekolady i jagód. Jako ciekawostkę, pragnę wspomnieć, że najbardziej ceniony region uprawy kawy w Jemenie to Mocha, czyli tak samo, jak nazwa napoju kawowego, o którym już kiedyś pisaliśmy.
Panama – Wyjątkowa Geisha
Kawa z Panamy zyskała sławę dzięki jednemu z najdroższych i najbardziej cenionych gatunków kawy – Geisha. Jest ona uprawiana głównie w regionie Boquete, a sama Geisha jest wyjątkowa pod względem złożoności smaku, gdzie dominują wyraźne nuty kwiatowe i owocowe. Geisha jest jedną z najbardziej prestiżowych kaw na świecie, którą koneserzy uwielbiają za lekkość i wyrafinowany smak.
Brazylia – Król eksportu kawy
Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, która słynie z gładkich i orzechowych smaków. Kawa eksportowana z Brazylii cechuje się małą kwasowością z wyczuwalnymi nutami czekolady i karmelu, dzięki czemu jest ona idealna do espresso. Dominację Brazylii na rynku kawowym widać nawet w sklepie Beskidzkiej Palarni Kawy, ponieważ posiadamy aż 3 rodzaje kawy, gdzie znajduje się kawa pochodząca z Brazylii. Brazylia Santos, kawa ceniona za jej charakterystyczne nuty karmelu i czekolady. Brazylia Decaf, czyli kawa bezkofeinowa, o której mamy osobny artykuł oraz Góralski Blend, czyli połączenie arabiki pochodzącej z Brazylii oraz Robusty z Wietnamu.
Indie – Ekskluzywna kawa monsunowa
Indie mają jedną z bardziej charakterystycznych kaw na świecie. Z racji na wilgotne powietrze oddziaływujące na plantacje, ziarna kawy mają charakterystyczny smak, który jest ciężkim smakiem z nutami przypraw i orzechów. Najbardziej pożądane są ziarna kawy z regionu Malabar zwaną “Monsooned Malabar”.
Kenia – jasność i soczystość
Kenia produkuje jedne z najbardziej wyrazistych kaw o charakterystycznej, soczystej kwasowości. Kawa z Kenii ma intensywny smak, który często przypomina w smaku czerwone owoce lub wino, z wyczuwalnymi nutami jagód i cytrusów. Idealnie nadaje się dla osób, które kochają mocne, soczyste klimaty. W Beskidzkiej Palarni Kawy posiadamy kawę Kenia AA, które jest importowana prosto z Kenii.
Hawaje – Egzotyczna Kona
Kawa, która jest wytwarzana w regionie Kona na hawajach jest bardzo ceniona ze względu na swoją wyjątkowość. Ludzie cenią ją tak bardzo przez jej wyjątkowy bogaty i gładki smak, z subtelną słodyczą oraz nutami wanilii i czekolady. Jest to jedna z bardziej luksusowych kaw na całym świecie.
Każdy z wymienionych powyżej produktów posiada charakterystyczne nuty smakowe oraz wyróżnia się unikalnym profilem smakowym, na który wpływa klimat, gleby oraz tradycje upraw. Z całego serca zachęcamy, abyście odwiedzili podstronę “Nasza kawa” i sami zapoznali się z nutami smakowymi różnych kaw.