• No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
palenie kawy

Sztuka palenia kawy: Jak odróżnić lekkie, średnie i ciemne palenie?

Na jednej z naszych podstron, możecie znaleźć informacje o sposobie palenia naszych kaw. Dzisiaj chciałbym rozwinąć ten temat znacznie bardziej i opisać, w jaki sposób sami możecie rozróżnić palenie kawy. Jestem pewny, że po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieć wszystko o rodzaju palonych kaw.

 

Chciałbym tylko przypomnieć, że wyróżniamy 3 rodzaje palenia. Lekkie palenie, średnie palenie i ciemne palenie.

 

Lekkie palenie (Light Roast)

Ziarna kawy lekko palone są jasnobrązowe, bez żadnych widocznych olejków na powierzchni, z racji na krótki proces palenia, co nie sprzyja wydobyciu olejków z ziaren kawy. Kawa palona jest w temperaturach do okolic 180-205 Stopni Celsjusza, najczęściej do pierwszego “cracku”. Jeśli zastanawiacie się czym jest ten “crack”, to polecam odwiedzić podstronę “Palenie kawy”. Lekko palona kawa zachowuje mnóstwo naturalnych nut smakowych, a sama kawa jest bardziej kwasowa, co nadaje jej “świeży” profil smakowy. Lekkie palenie sprawdzi się idealnie, jeśli ktoś chce wyczuć nuty smakowe charakterystyczne dla regionu pochodzenia kawy. Paradoksalnie rzecz biorąc, to lekko palona kawa ma więcej kofeiny niż ciemniejsze palenia, ponieważ jest odporna na ciepło i lepiej zachowuje się w krótkim procesie palenia.

 

Średnie palenie (Medium Roast)

Średnie palenie cechuje się brązowymi ziarnami, czasami z lekkim połyskiem, który jest widoczny tylko wtedy kiedy olejki eteryczne zaczynają wypływać na powierzchnię. Kolor jest znacznie ciemniejszy niż w przypadku lekkiego palenia, ale nadal nie jest intensywnie ciemny. Palenie odbywa się w temperaturach 210-220 stopni celsjusza, najczęściej do początku, lub trochę po drugim “cracku”. Smak średnio palonej kawy jest najbardziej intensywny, to właśnie średnie palenie nadaje bogaty profil smakowy. Oprócz tego ziarna kawy posiadają łagodniejszą kwasowość z delikatnymi nutami słodyczy oraz aromaty przypominające czekoladę, przyprawy lub orzechy. Jeśli chodzi o kofeinę, to jej zawartość w średnim paleniu jest mniejsza niż przypadku lekkiego palenia, ale dalej jej zawartość jest wystarczająca, aby pobudzić.

 

Ciemne palenie (Dark Roast)

Ciemno palona kawa, jak sama nazwa mówi, charakteryzuje się ciemnobrązowym lub czarnym kolorem ziaren kawy, lecz nadal z wyraźnym połyskiem, ze względu na olejki eteryczne. Powierzchnia ziaren ciemno palonych jest czasami lekko tłusta. Temperatury, w jakich wytwarza się ciemno paloną kawę oscylują w granicach 220-245 stopni celsjusza, do drugiego “cracku”, a czasami nawet dłużej, aż ziarna nie osiągną ciemnego koloru i intensywnego aromatu. W smaku dominują nuty, które przypominają czekoladę, przyprawy korzenne, karmel, a czasem nawet dym czy tytoń. Ziarna mają niską kwasowość, ich naturalne nuty smakowe są mniej wyczuwalne, ponieważ zostały stłumione przez mocniejsze “palone” akcenty. Kofeiny w ciemnym paleniu znajdziemy o wiele mniej niż w przypadku dwóch poprzednich paleń, ze względu na długi proces wypalania ziaren.

 

Jak odróżnić rodzaje palenia kawy?

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na kolor ziaren. Im ciemniejsze i bardziej błyszczące ziarna, tym większe prawdopodobieństwo, że ziarna są ciemno palone. Drugim aspektem, na jaki powinniśmy popatrzeć to zapach. Lekko palona kawa ma świeższy i bardziej owocowy zapach, podczas gdy ciemne palenie ma intensywny aromat przypraw lub czekolady. Ostatnim aspektem, jaki powinien nam pomóc odróżnić rodzaj palenia kawy jest smak. Lekkie palenie będzie bardziej kwasowe i bardziej owocowe, podczas gdy ciemne palenie będzie głębsze, wytrawniejsze oraz mniej kwasowe.

 

W Beskidzkiej Palarni Kawy, każdy rodzaj kawy jest palony za pomocą średniego palenia. Taki sposób palenia kawy pozwoli zachować głębie smaku oraz nuty smakowe

unikalne dla regionu pochodzenia kawy. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o rodzajach palenia kawy oraz samym procesie produkcji zapraszamy do jednego z wcześniejszych artykułów i na podstronę “Palenie kawy”.