• No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.
account
account
  • No products in the cart.

Prozdrowotne właściwości kawy. Dlaczego warto ją pić?

Przez lata kawa była tematem wielu dyskusji. Jedni wychwalali jej pobudzające działanie,
inni ostrzegali przed jej rzekomą szkodliwością. Wokół tego arytmetycznego napoju powstało
wiele mitów: mówi się, że odwadnia organizm, wypłukuje cenne minerały, prowadzi do
nadciśnienia. Czy rzeczywiście jest się czego obawiać? Obecne dane epidemiologiczne
wskazują, że konsumpcja kawy i zawartej w niej kofeiny, w umiarkowanych ilościach, może
przynosić korzystne efekty w kontekście występowania wielu chorób.

Skład kawy

Kawa to nie tylko źródło kofeiny, ale także skarbnica cennych związków. Polifenole i
antyoksydanty zawarte w kawie, opóźniają procesy starzenia komórek, chronią przed stanami
zapalnymi i zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych. Kwas chlorogenowy reguluje poziom
cukru we krwi i wspiera metabolizm. Dodatkowo kawa zawiera witaminy B2, B3, B5 oraz
magnez, potas i mangan. Składniki te czynią kawę nie tylko smacznym, ale i wartościowym
elementem diety.

Ochrona przed chorobami

Poza oczywistymi korzyściami wynikającymi z picia kawy, takimi jak poprawa funkcji
mózgu i koncentracji oraz zwiększenie wydolności fizycznej, badania wykazują, że picie
kawy ma również właściwości prozdrowotne i zapobiega powstawaniu wielu chorób.
Nowoczesne badania sugerują, że kawa chroni serce i układ krążenia. Zmniejsza ryzyko
występowania chorób sercowo-naczyniowych. Regularne picie kawy w umiarkowanych
ilościach wiąże się z niższym ryzykiem udaru i zawału serca. Kawa zmniejsza również
ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wpływa ona na poprawę metabolizmu glukozy i
zwiększa wrażliwość na insulinę, co jest kluczowe w zapobieganiu tej chorobie. Ma również
pozytywny wpływ na pracę wątroby.

Wpływ kawy na pracę mózgu

Kofeina stymuluje układ nerwowy, zwiększając czujność, poprawiając koncentrację i
wspomagając funkcję poznawcze. Może również wpływać na poprawę pamięci
krótkotrwałej. Zaskakujące jest też to, że wykazano związek kawy ze zmniejszonym
ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak
Alzheimer i choroba Parkinsona. Kawa działa również jako naturalny antydepresant. Pobudza
produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina.

 

Standardowa filiżanka kawy składa się aż w 95% z wody i zawiera 75-100 mg
kofeiny. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczne dla
zdrowia dzienne spożycie kofeiny to około 400 mg, co odpowiada 3-5 filiżankom kawy.